Garmin Colorado – nova dimenzija outdoor orijentacije

Colorado u akcijiColorado familija uređaja na outdoor “tronu” nasleđuje do sada referentni model GPSMap60 CSx, za koji su se opredeljivali svi oni kojima treba maksimalan kvalitet prijema i stepen funkcionalnosti. Nabrajanje i opisivanje noviteta kojima raspolaže Colorado 300 će potrajati, ali suština promena ogleda se u potpuno novom korisničkom interfejsu, koji ima za cilj ne samo da laicima pojednostavi korišćenje, već i da iskusnim korisnicima ponudi viši stepen radnog komfora i preglednosti. S druge strane, tu je obilje novih elemenata funkcionalnosti (neki su i veoma korisni), a kvalitet prijema i određivanja pozicije je nešto najbolje što danas od nekog GPS uređaja namenjenog amaterskom korišćenju možete da očekujete. U ovom prikazu govoriću o modelu 300, s obzirom da je on jedini interesantan za korisnike na našim prostorima – tri varijante modela 400 od njega se razlikuju samo po kartografiji koja se na njima isporučuje, a u sva tri slučaja reč je o području Severne Amerike.

Kao i dosadašnji GPS uređaji iz outdoor segmenta, Colorado 300 je vodootporan po IPX7 standardu (što znači da provođenje nekog vremena u vodi dubine do par metara ne može da mu naškodi), kao i robustan, otporan na padove i udarce; njegovo kvalitetno kućište obloženo gumom na “strateškim” mestima odaje uverljiviji utisak od dosadašnjih. Dakle, može se slobodno koristiti na biciklu, motorciklu, po kiši, snegu, bez straha od posledica, čak i ako ga tu i tamo malo zakačite pri nekom padu. Veoma mi se dopalo i kako je osmišljen njegov univerzalni nosač, sa karabinerom nalik na one koji se koriste u alpinizmu ili speleologiji, koji se vrlo jednostavno, jednim potezom ruke, okači o bilo koju gajku koju imate na odeći ili rancu. Naravno, za njega se može nabaviti i poseban nosač za bicikl ili vetrobransko staklo u automobilu, pri čemu je konstrukcija nosača pojednostavljena.

Jedna od prvih stvari koje upadaju u oči kada vidite ovaj (sa svojih 13,9 cm dužine i 3,5 cm debljine ne baš mali) uređaj jeste njegov uistinu ogroman, izduženi kolor ekran, koji sa dijagonalom od 7,6 cm premašuje dimenzije ekrana većine PDA uređaja. Kada ga uključite postaje vam jasno da je ekran ne samo veliki, već i znatno više rezolucije u odnosu na bilo one koje viđamo u eTrex ili GPSMap modelima – 400 tačaka po vertikali je gotovo duplo više nego kod ostalih Garmin modela, a 240 tačaka širine osigurava izuzetnu čitljivost detalja, tako da vam mapa koju na ekranu vidite nijednog trenutka ne deluje pretrpano, koliko god da se oznaka i objekata nalazi na njoj.

U potpuno novom korisničkom interfejsu centralno mesto zauzima jog dial, odnosno točkić čijim okretanjem birate stavke kako sa glavnog, tako i sa pomoćnih menija. U okviru ovog kruga skriveni su i klasični kursorski tasteri, što znači da pritiskanjem nekog od smerova kruga takođe možete da upravljate uređajem. U sadejstvu sa još dva pomoćna tastera sa strane koji imaju kontekstne funkcije (slično kao na mobilnim telefonima), rad sa Colorado 300 je zaista izuzetno intuitivan, i možemo reći da po prvi put pred sobom imamo outdoor GPS koji je, u svoj svojoj kompleksnosti, potpuno jasan i apsolutnim početnicima, za čije korišćenje nikakva “obuka” nije potrebna. Korisnički interfejs je lokalizovan, što znači da imate mogućnost da sve informacije i opcije budu prikazane na srpskom jeziku.

Merač kadence - voda i blato mu ne mogu ništa

Merač kadence - voda i blato mu ne mogu ništa

Nova  animirana grafika deluje veoma dopadljivo, a glavni meni je organizovan polukružno, prateći smer obrtanja točkića. Iz menija sa podešavanjima možete birati šta će sve od stavki biti prisutno direktno sa glavnog menija (za slučaj da želite malo da smanjite “gužvu” na točkiću), kao i određivati redosled opcija, a novitet je i mogućnost definisanja različitih profila (recreational, geocaching, automotive, marine, fitness), pri čemu za svaki profil podešavanja pamti nezavisno. Već sami nazivi ovih profila upućuju na to do koje mere je polje primeneColorado familije široko zamišljeno, uz trud da se svakom od načina upotrebe optimalno prilagodi.

S druge strane, ukoliko Colorado koristite pre svega kao svog pratioca za rekreativne aktivnosti, na raspolaganju vam je i merač pulsa i kadence na biciklu (dokupljuju se kao dodatna oprema), koji sa uređajem komuniciraju putem bežične veze. Kada smo već kod bežičnog povezivanja, zanimljiv novitet je i mogućnost direktne razmene sadržaja (trekova, waypoint-a, geocache podataka) između dva uređaja koja se nalaze jedan drugom u dometu (nešto nalik bluetooth razmeni). Napokon, novi geocaching mod omogućava i do sada najveći komfor u traženju geocache objekata, jer direktno podržava .gpx fajlove preuzete sa www.geocaching.com i njihove kompletne prateće sadržaje, bez potrebe za štampanjem bilo kakvih uputstava na papiru. U nove elemente funkcionalnosti spada i digitron, štoperica, kalendar, alarm, program za pregled fotografija, a Colorado napokon nudi i mogućnost prikaza temperature okruženja, i to ne samo vazduha, nego i vode (kao i dubine vode). Naravno, kao i prethodnici, Colorado poseduje i barometarski visinomer (što mu omogućava izuzetno precizno iscrtavanje visinskog profila), kao i elektronski kompas.

Kako radi Colorado?

Raspored komandi na Coloradu1) Da biste ga inicijalizovali, držite taster On/Off duže od par sekundi (kao što je to slučaj i sa drugim Garmin uređajima). Nakon što se izređaju uvodni ekrani sa copyright informacijama, pojavljuje se ekran koji prikazuje mapu. Za početak, da biste odredili stepen pozadinskog osvetljenja, pritisnite još jednom On/Off i naći ćete se na ekranu broj 1. Okretanjem Jog dial-a menjate intenzitet pozadinskog osvetljenja. Pritisnite taster PREČICE da biste završili podešavanje (u ovom slučaju funkcija dotičnog tastera glasi NAZAD). Podešavanje dužine trajanja pozadinskog osvetljenja vrši se iz Setup menija, u koji ulazite preko glavnog, rotirajućeg menija.

2) Sa bilo kog od glavnih ekrana drugim ekranima pristupate preko glavnog menija, predstavljenog kružno raspoređenim ikonicama (slika 2). Za pozivanje glavnog menija (sa bilo kog od ekrana) koristite taster PREČICE. Broj i redosled opcija koje su dostupne sa glavnog menija u SETUP sekciji možete podešavati, nezavisno za svaki od 5 korisničkih profila (recreational, geocaching, automotive, marine, fitness). Svim opcijama koje niste uvrstili da budu dostupne direktno sa kružnog menija možete pristupiti ulaskom u podmeni „Drugo“ (crveni kovčežić).

3) Taster OPCIJE otvara podmeni onog ekrana na kome se nalazite. Prilikom podešavanja opcija, navigaciju kroz listu opcija možete obavljati bilo korišćenjem kursora ili rotirajućeg jog dial-a. Za potvrdu izbora uvek služi taster OK, sem u nekoliko specifičnih situacija, kao na primer sa menija za resetovanje parametara pređenog puta, kome pristupate preko trip kompjutera (slika 4). Kontekstne funkcije levog i desnog tastera jasno su ispisane ispod istih na svakom od ekrana (pogledajte slike).

4) Kontrola nad trekovima smeštena je u meni „Kuda“ (slika 3), koji otvarate odabirom lupe na glavnom meniju. Sem mogućnosti automatskog rutiranja po predefinisanoj ruti ili prema nekoj tački, moguće je (kao i kod drugih Garmin uređaja) automatski rutirati i po snimljenom treku (slika 7). Da bi neki trek bio vidljiv na glavnoj mapi nije nužno da bude selektovan za aktivno rutiranje. Sa spiska opcija na ekranu prikazanom na slici 7 moguće je odabrati „Prikaži na karti“ ili „Sakrij na karti“. Prikazom jednog treka automatski se deaktivira prikaz nekog drugog, ukoliko je do tog trenutka bio selektovan.

5) Kao i kod ostalih Garmin uređaja opremljenih barometarskim visinomerom, i Colorado vam omogućava da vidite grafički prikaz visinskog profila vašeg kretanja, uz dva ključna parametra po želji (slika 5). Prikaz možete zumirati bilo po horizontali ili vertikali koristeći kursore, a jog dial na ovom ekranu ima funkciju hronološkog šetanja po tačkama trek loga, što je vrlo zanimljivo jer će vam omogućiti da vidite u koje vreme ste na kojoj visini bili.

Rotirajući glavni meni
Glavni meni, sa kružnim rasporedom ikonica
Standardni podmeniji su pregledni, sa jasno opisanim i ilustrovanim opcijama
Meni „Kuda“ koji se otvara pritiskom na lupu
Polja trip kompjutera se slobodono konfigurišu; postoji i poseban automotive mod
Trip kompjuter; polja se mogu birati po želji
Čitav vaš uspon i silazak, kao na dlanu
Grafički prikaz visinskog profila; polja se mogu birati
Na 3D mapi se za senčenje reljefa koriste DEM podaci (ukoliko postoje u vašoj mapi)
Ekran sa pravim 3D prikazom, na osnovu DEM podataka
Trek na preglednoj mapi; kliknite "OK" da bi Colorado aktivno navigirao po njemu
Kada izaberete neki trek iz liste, ovako se prikazuje

Kapacitet

Naviknuti na memorijska ograničenja starijih generacija outdoor GPS uređaja, sa gotovo neograničenim kapacitetima za pohranjivanje vaših podataka na Coloradu bićete potpuno rasterećeni. Uz čak 384 MB interne memorije Colorado prima SD kartice punog formata u kapacitetu po želji, a bilo koji od ovih memorijskih prostora može se koristiti bilo za pohranjivanje kartografije ili vaših arhiviranih podataka. Po prvi put u njemu se dobija osnovna mapa (basemap) koja pokriva čitav svet uz DEM visinski profil, tako da više nema podele na “američke” i “evropske” uređaje (mada se to ne odnosi i na prodajnu politiku Garmin-a – još uvek garancija važi samo na kontinentu gde je uređaj kupljen). Napokon više ne postoji ni ograničenje za veličinu naknadno učitanih trekova koje koristite za navigaciju, koje je kod starijih modela uobičajeno iznosilo 500 tačaka. Mi smo u memoriju učitali nekoliko trekova od kojih je svaki imao po više hiljada tačaka i svi su se na ekranu korektno prikazali, u svojoj punoj dužini. Colorado kao format u kome razmenjuje podatke sa PC-jem koristi univerzalni, .gpx zapis, a PC ga vidi kao flash disk, pri čemu su interna memorija i SD kartica zasebni drajvovi. To znači da možete slobodno manipulisati njegovim .gpx fajlovima i učitavati ih i u druge kartografske aplikacije, a Mapsource će vam biti neophodan samo za korektnu konverziju gpx zapisa u oblik neophodan da bi ga Colorado prepoznao kao trek u svojoj internoj memoriji. S druge strane, ovakva organizacija memorije omogućava vam i daleko fleksibilniju manipulaciju kartografijom, što znači da neke kastomizirane mape koje ste sami pravili možete recimo pohraniti na prostoru na SD kartici, ne dirajući pritom glavnu GMAPSUPP.IMG datoteku sa vašim licenciranim kartografskim proizvodima smeštenu u internoj memoriji – Colorado će obe GMAPSUPP.IMG datoteke ravnopravno iščitati i omogućiti vam da uključujete i isključujete prikaz određenih mapa po želji.

Iskustva sa terena

Stižemo i do najzanimljivijeg dela priče, a to je kako se Colorado 300 pokazao u praksi, na terenu. Kada je reč o kvalitetu prijema, moram priznati da je jedini način da ga naterate da izgubi prijem – da uđete u neku pećinu. Čak i u zidanim objektima on će bez problema hvatati i po nekoliko satelita, uz preciznost bolju od 20 metara, a na otvorenom će po pravilu hvatati bar po 6-7 satelita sa aktivnom WAAS korekcijom, održavajući u većini situacija tačnost od 3-5 metara. Guste krošnje, kanjoni i nepovoljna konfiguracija terena imaće manje šanse da ga “zbune” nego što je to bilo slučaj sa bilo kojim od njegovih prethodnika. Dakle, možemo reći da su prijemnici visoke osetljivosti i moćna, quad-helix antena kojom je Colorado opremljen (u sadejstvu sa usavršenim algoritmima za filtriranje refleksija), dobitna kombinacija – problemi prijema i greške u snimanju putanje na terenu zaista su postali stvar prošlosti. Čak i smešten u pregradu za stvari u automobilu, prolazeći kroz gustu šumu, Colorado 300 nije pokazivao grešku veću od 20-ak metara.

Iako poseduje i pravu 3D projekciju, čak i njegov standardan prikaz mape pokazuje izvestan stepen perspektivnog zakrivljenja, što u terenskim uslovima izgleda izuzetno efektno i omogućava sjajnu preglednost, daleko bolju od onoga što biste sa istim stepenom zuma mogli da imate na uređajima prethodnih generacija. Visoka rezolucija zaista omogućava dobro razlučivanje detalja i puteva čak i kada na ekranu imate obilje izohipsi i objekata sa tekstualnim obeležjima. Ako je iskusan korisnik nekog eTrex-a i u dilemi da li mu se novi korisnički interfejs zaista čini praktičnijim od starog, kada sednete na bicikl i počnete da se “truckate” preko nekog terena shvatite da je na ovaj način manipulacija uređajem čak i u toku vožnje izuzetno jednostavna – veliki točkić ćete lako okretati i još lakše potvrđivati selekciju, bez potrebe da smirite vožnju kako biste “pogodili” taster. Dakle, praksa potvrđuje da je ergonomija kod Colorado familije ipak dobro promišljena.

Mane Colorada

Daleko od toga da je Colorado savršen. Kao i svi radikalni Garmin noviteti i ovaj pati od „dečijih bolesti“, koje će verovatno biti ispeglane u budućim revizijama firmware-a. Najveći problem je zapravo isto ono što je mučilo i vlasnike GPSMap60 CSx, a to je zaista velika potrošnja baterija. Deklarisana autonomija od 15 sati sa parom AA baterija na osnovu mog dosadašnjeg iskustva teško da je dostižna (realističnije je računati na oko 10 sati), što je možda i razumljivo imajući u vidu veličinu i rezoluciju ekrana, posebno uz korišćenje pozadinskog osvetljenja. Sem toga, vrhunski prijem signala i njegovo kvallitetno procesiranje takođe zahtevaju dosta energije.

Drugi detalj koji me je pomalo razočarao jesu nelogično ograničene mogućnosti manipulacije trekovima i njihovog prikaza na mapi. Tako se recimo jednom snimljeni trekovi (bilo da ste snimili postojeći Active log u uređaju ili trekove prebacili sa PC-ja) ne mogu obrisati komandama iz korisničkog interfejsa samog uređaja! Jedini način je da uređaju pristupite sa PC-ja, a zatim obrišete temp.gpx fajl. Ukoliko imate podatke arhivirane u .gpx fajlovima nije dovoljno da ih prosto prebacite u memoriju uređaja, jer ih on neće automatski uvesti u svoju radnu memoriju – potrebno je da dotične .gpx fajlove prvo otvorite u Mapsource-u, pa tek odatle „Send to device“ komandom pošaljete na Colorado (u OziExplorer-u još uvek ne postoji podrška za direktnu komunikaciju sa Coloradom, mada se ovaj problem lako rešava; Ozi bez problema otvara njegove .gpx zapise). Snimljeni trekovi iz memorije uvek se na ekranu prikazuju u svetlo plavoj boji, i to u svakom trenutku na mapi može biti vidljiv samo jedan od njih. Active log je uvek crne boje. Sve u svemu, možda nova filozofija manipulacije trekovima i predstavlja korak napred u činjenju korisničkog interfejsa pristupačnijeg laicima, ali svakako predstavlja i korak unazad po pitanju mogućnosti apsolutne kontrole nad sadržajima. Čak uređaj ne daje nikakav fidbek ni o procentualnoj popunjenosti Active log memorije (još uvek kapaciteta 10000 tačaka), niti nudi izbor da li da se po popuni kapaciteta brišu najstariji zapisi, ili snimanje zaustavlja. Sve ovo predstavlja standardne mogućnosti podešavanja bilo kod modela iz eTrex ili GPSMap familija.

Treći skup mana na koje bih se osvrnuo jesu klasični bagovi. Jedan od njih je recimo sklonost uređaja da iz čista mira isključi prikaz odabranog treka na karti. Ništa strašno, samo ga treba ponovo uključiti. Drugi bag je po meni vrlo problematično funkcionisanje elektronskog kompasa, koji često u stanju mirovanja „ne želi“ da orijentiše prikaz na ekranu kako treba (štaviše, lakše uspostavljam pravilnu orijentaciju ukoliko je elektronski kompas isključen). Colorado ponekad ima običaj da se požali i na slabe baterije ubrzo nakon što ubacite sveže napunjen set, mada ova lažna uzbuna posle par sekundi nestaje sa ekrana i uređaj „shvata“ stanje napunjenosti baterija. I automatska kalibracija visinomera ume da bude neshvatljivo spora i neefikasna, u nekim situacijama zbunjujući uređaj čak u determinaciji korektnih koordinata. Ako po uključenju uređaja negde na terenu primetite da on uporno ne očitava visinu tačke na kojoj se nalazite korektno, savetujem vam da pre nego što krenete dalje prvo odradite ručnu kalibraciju, pri čemu se sasvim možete pouzdati u satelitski očitanu visinu. Rekalibracija tokom kratanja uglavnom funkcioniše kako treba.

Zbog svega toga imam utisak da je novi korisnički interfejs, iako radikalno izmenjen, izbačen na tržište pomalo nedovršen, kao da se radi o nekoj beta verziji. S obzirom da se dosta zamerki na ovu temu može čuti i po GPS forumima, verujem da se Garmin neće oglušiti o vapaje korisnika i da ćemo vrlo brzo sa Garmin sajta moći da skinemo novi firmware koji će nam doneti valjano dovršen Colorado korisnički interfejs.

Rezime…

Ako me neko pita šta je to što mi se najviše dopada kod Colorada, definitivno ću reći da je to veliki ekran visoke rezolucije u punom koloru, koji omogućava do sada neviđeni komfor u prikazu karte. Blagi 3D efekat i perspektiva omogućavaju vam neverovatan pregled udaljenih objekata, dok u isto vreme imate sjajnu rezoluciju detalja kod bliskih objekata, pri čemu je nagib karte tek diskretan kako ne bi bio narušen utisak o proporcijama i predstava o međusobnoj udaljenosti pojedinih tačaka. Za ovaj novi režim prikaza Garminovi inženjeri dobijaju čistu desetku!

Naravno, Colorado sa sobom donosi još gomilu korisnih sitnica (temperatura, pulsmetar, merač kadence, bežični prenos datoteka, mogućnost rada u geocaching modu, mogućnost nezavisnog memorisanja podešavanja za svaki od 5 različitih radnih profila, itd.), od kojih vas nijedan sam po sebi neće oboriti s nogu, ali svi na gomili zaista ostavljaju utisak da u ovom uređaju imate najkompletniji GPS koji je neko do sada napravio.

Na kraju dolazi ključno pitanje, koje su mi mnogi postavili poslednjih meseci tražeći savet za kupovinu GPS-a, a ono glasi – da li doplatom za Colorado zaista dobijate nešto bitno u odnosu na sada već bivši Garminov referentni outdoor uređaj sa oznakom GPSMap 60CSx? Kad malo razmislim, odgovor je u stvari negativan. Nijedna od pobrojanih novih funkcija koje Colorado izdvajaju u odnosu na prethodnika nema presudni značaj za uspeh i preciznost orijentacije na terenu (mada ima na radni komfor), tako da opravdanost doplate zavisi isključivo od toga koliko mislite da dotične vama lično znače. Kvalitet prijema je isti ili veoma sličan, a memorijski kapaciteti, mogućnosti zapisa trekova i manipulacije istim čak u nekim aspektima (broj istovremeno prikazanih trekova, boje) pretežu na stranu GPSMap 60 CSx. Dakle, ako vas kvaliteti koje sam pomenuo u prvih par pasusa ovog rezimea ostavljaju ravnodušnim, a treba vam vrhunski uređaj koji će da RADI POSAO, sasvim je moguće da je GPSMap 60 CSx (ili čak eTrex Vista HCx) za vas, finansijski gledano, racionalniji izbor.

Tehnička specifikacija (Colorado 300):

Dimenzije:
6.0 x 13.9 x 3.5 cm
Dimenzije displeja:
3.8 x 6.3 cm; 7.6 cm dijagonala
Rezolucija displeja:
240 x 400 tačaka
Tip displeja:
Transflektivni kolor TFT
Masa:
207 g (sa baterijama)
Napajanje:
2 AA ili 2 NiMH baterije
Autonomija napajanja:
15 sati
Vodootpornost:
da (IPX7)
Plutanje na vodi:
ne
Prijemnik visoke osetljivosti:
da
PC interfejs:
USB
Raspoloživa RoHS verzija:
da

Mape i memorija:

Bazna mapa (svetska):
da
Preinstalirane mape:
ne
Mogućnost učitavanja mapa:
da
Interna memorija:
384 MB
Memorijske kartice:
SD format (nije priložena)
Waypoint tačke/favoriti:
1000
Broj ruta u memoriji:
50
Trek log:
10.000 tačaka, 20 snimljenih trekova

Mogućnosti:

Automatsko rutiranje (od skretanja do skretanja po putevima):
da (sa rutabilnim mapama)
Elektronski kompas:
da
Barometarski visinomer:
da
Geocaching mod:
da (bez korišćenja papirnih uputstava)
GPS igre na terenu:
da
Kalendar za lov i ribolov:
da
Informacije o suncu i mesecu:
da
Tabela plime i oseke:
da
Kalkulacija površine:
da
Mogućnost definisanja sopstvenih POI tačaka:
da
Bežična razmena podataka sa drugim Garmin uređajima:
da
Mogućnost prikaza fotografija:
da