Foto album sa 42 fotografije više rezolucije od 13. jula

Topli Dol, Pilj i zavijanje vukova na mesečini

13. juli 2008.

Tipična toplodolska kuća sa krovom pokrivenim kamenim pločamaTopli Dol je selo u kome ćete se susresti sa tipičnim staroplaninskim kućama od blata i nešto malo drveta, od kojih su mnoge pokrivene kamenim pločama sa okolnih visova, umesto crepom. Jedno od onih sela u odumiranju, gde je prosečna starost stanovništva preko 60 godina i gde je većina kuća napuštena, s obzirom da su njihovi poslednji stanovnici umrli. Škola odavno više ne radi, jer u selu nema dece. Crvenilo je leti dominantna boja u i oko Toplog Dola. Stene od crvenih peščara koje sačinjavaju korita svih reka i potoka u okolini i sve litice po obližnjim brdima, mrve se u zemlju crvenicu, od koje u vazduhu ostaju crveni oblaci prašine za točkovima bicikala, kamiona, traktora i UAZ-a (koji predstavlja nezvanično staroplaninsko terensko vozilo, Niva je mnogo „meka“ za surove uslove na tim terenima). Ljute crvene papričice u bezgraničnim niskama koje vise sušeći se po zidovima kuća dodaju još crvenila tim kućama od crvenog blata. Jedino što narušava to crvenilo jeste intenzivno, gotovo fluorescentno zelenilo trave i šuma, kao i, za vedrih dana, šerpa plavo nebo. Stara planina je, dakle, nepresušno skladište osnovnih boja u njihovom izvornom obliku. Za neke fotografije sa tog prostora mogli biste da se zakunete da su delo Photoshop-a, jer deluju potpuno nestvarno zasićeno. Onda kad dođe jesen, osnovne boje krenu da se mešaju, i pretvore se u sve nijanse izvedenih boja. Teško je reći koje je godišnje doba na prostorima Stare planine najlepše. Ali leto je svakako lepo, toplo i omogućava vam najviše opuštenosti u njuškanju.

Javorska reka, iznad Toplog Dola

Nismo se dugo zadržavali u Toplom Dolu, jer je naša glad bila usmerena prvenstveno ka čudima prirode. Želeo sam da pre mraka posetimo još donji Piljski vodopad, nakon čega bismo se za noć ulogorili negde daleko, što dalje uzvodno Javorskom rekom, koja izvire na 1900 m visine, pod samim Midžorom. NIsmo se usuđivali da maštamo na temu traganja za Čunguljskim i Krmoljskim vodopadom, a pomalo smo strepeli i od susreta sa pograničnom policijom, jer dozvole za kretanje u pograničnom pojasu nismo imali, a to gde smo nameravali da zanoćimo nalazi se nadomak same granice. Utešno je što su putevi na tom delu toliko loši, da pograničnu policiju, koja uglavnom ne izlazi iz svojih Nisana, mrzi da se provlače njima.

Donji Piljski vodopadDonji Piljski vodopad, detalj

Donjem Piljskom vodopadu se prilazi iz doline Javorske reke, tako što se popnete par stotina metara do jednog proširenja gde se gomilaju drva za transport, odakle treba ići pešice još dvadesetak minuta kroz bukovu džunglu i preko stenja uz Lisevski Del, potok na kome se nalaze oba Piljska vodopada. Nad vašim glavama izdiže se Pilj, markantna 1467 metara visoka stena, koju ćete izdaleka primetiti. Ali Piljski vodopad, nezvanično najviši u Srbiji, nije lako uočiti dok praktično ne stignete do njega, zato što je okružen gustom šumom i usečen duboko u severoistočnu stranu Pilja, gde Lisevski Del pravi par oštrih krivina, ljubomorno čuvajući pogled na vodopad samo za one koji su ga zaista zaslužili. A da biste ga zaslužili morate dobro da se potrudite oko probijanja kroz šumu uz potok, i morate da znate tačno gde idete. Gotovo iznenada, vodopad se ukazao pred nama. Visok, kaskadni, sa manje vode nego što ga uobičajeno viđamo, ali opet lep i poštovanja vredan. Teško je predstaviti sebi njegove dimenzije, dok se ne pojavi ljudska figura u kadru. Jedna od dobro skrivenih tajni Stare planine bila je pred nama.

Povratak sa vodopada u smiraj danaAli bilo je i već skoro 6 sati, vreme da počne da se razmišlja o konačištu za narednu noć. Prvom spavanju u šatoru u potpunoj, visokoplaninskoj divljini. Da li da se ulogorimo negde uz Lisevski Del? Nezgodno, previše strmo, nigde nema dovoljno ravnog da se zabode šator. Da li da odemo na jedino preostalo naseljeno imanje na Javorskoj reci ispod samog Pilja, kod starca koji poslednji na ovom prostoru čuva koze i ovce? Tamo smo 2007. kupovali sir. Ne, idemo negde dalje, mnogo dalje, dokle god se može. Zov divljine je bio snažan, tih dalekih, zaboravljenih rečnih dolina pod samom Vražjom Glavom i Midžorom. Hteli smo da nađemo neku livadu sa koje bismo imali lak prilaz reci. U nekom trenutku put je postao toliko kamenit da sam se pitao koliko ima smisla proterivati džip tuda, a već je počelo ozbiljno da se smrkava. Možda bi bilo bolje da smo prešli na desnu obalu reke, jer je tu dolina bila šira i lakše bi bilo pronaći pogodno mesto za šator. Ali po mraku jednostavno nismo uspevali da pronađemo prolaz kroz gustiš, u predelima gde ljudi više ne zalaze tako često.

Odjednom – most. Solidan drveni most. Izašao sam da proverim čvrstoću balvana i da procenim da li bi bilo bezbedno prevesti se preko njega. Delovao je kao da bi izdržao ne džip, nego kamion. Pređosmo most preko potoka Strmoljski Do (Javorska reka se par stotina metara ranije odvojila ka severu) i odlučismo da podignemo šator tu, na nekošenoj livadi uz put. Nasečenih drva za vatru je po okolini bilo dovoljno, do reke se pored mosta kako tako moglo sići (mada malo teže po mraku), tako da su svi preduslovi za konak bili ispunjeni.

Kada smo završili sa postavljanjem šatora i zapalili vatru, mrak je bio već uveliko pao. Bistra, ali i ledena noć pod mesečinom, na oko 1000 metara visine. Prvi put smo se zaista osećali kao da smo u potpunoj divljini. Tek što mi je Goca dojavila da je dole u pesku pored reke spazila vučje tragove, začulo se zavijanje negde u daljini. Kao da su hteli da nas pozdrave, da nam stave do znanja da su tu, i da znaju da smo mi tu. Uz njihovo zavijanje i mesečinu, mi smo našu lomaču hranili sve većim panjevima, do sitnih sati, uživajući u veličanstvenosti i miru mesta na kome smo se nalazili. Toj divljini u kojoj, zapravo, nije bilo ničeg zastrašujućeg. Kojoj smo konačno mogli da se prepustimo čitavim bićem. Stara planina je postala deo nas. Ili možda mi deo nje?

Most pred kampom uz Strmoljski DoUz vatru, dok vukovi zavijaju...

Sledeća strana

Foto album sa 42 fotografije više rezolucije od 13. jula

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12