4×4=20 iliti više od očekivanog 🙂

(mini foto-putopis i video)

U časopisu 4×4 Auto Bild iz decembra 2008. godine objavljen je tekst Aleksandra Veljkovića o lepotama koje Kopaonik može da pruži na malo drugačiji način od standardnog na koji svi prvo pomislimo – skijanje.

Uzimajući taj tekst kao inicijalnu ideju, odlučili smo da predivan letnji vikend sredinom oktobra, sa najavljenim temperaturama u niziji i do 30 stepeni, iskoristimo da Kopaonik vidimo iz druge perspektive.

Subotnje jutro bilo je planinski prohladno, ali maksimalno vedro i obećavajuće. Sa staze ispred Planinskog doma Rtanj, gde smo se smestili prethodno veče, pružao se pogled ka centru Kopaonika.

Nakon kratke stanke u Konacima radi kupovine rezervnih baterija za GPS uređaj, krenuli smo planiranom trasom.

Posle par kilometara isključili smo se sa asfaltnog puta koji se spušta ka Jošaničkoj banji, skrečući desno ka izletištu Kadijevac.

Nedugo zatim naišli smo na srušen most preko potoka. Ipak, u neposrednoj blizini potok se može pregaziti, bar u ovo doba godine. U proleće, kada se topi sneg, hmmmmm :-).

Dalje se ide putevima koje uglavnom koriste samo šumari i drvoseče.

Iako bar par dana nije padala kiša, na mnogim mestima su se zadržale bare.

Na ovim visinama okruživali su nas samo otporniji četinari.

Likina česma je bilo mesto koje smo odabrali za prvi odmor.

Pauzu smo iskoristili i da uporedimo GPS pokazatlje sa Google Earth mapom terena.

Bare su postajale sve češći prizor prilikom prolaska kroz šumske hladovine. One u principu nisu neki veći problem ako se održava konstantna umerena brzina kretanja. Ipak pojedine su duže i dublje, inercija kretanja se smanjuje, pa ipak treba voziti sa dozom opreza i na vreme sagledati daljinu do čvrstog tla u nastavku :-).

Na mestu označenom kao Meka presedla dočekale su nas krave koje su kulirale na suncu.

Prolazeći pored „Milki“ nismo obratili pažnju ni na GPS, ni na slabo vidljivu „raskrsnicu“ skrivenu u travi, te smo tek jedno naredno skretanje, shvatili kao najavljeno pravo…

… i naravno promašili put, zaputivši se nekim koje su drvoseče izgleda tek nedavno probile.

Blatnjavu i nezgodnu deonicu morali smo da pređemo i nazad uzbrdo, nakon što smo se na blagom proširenju okrenuli.

Vratili smo se do „raskrsnice“ i skrenuli levo u smeru ka Gobelji.

Ubrzo smo se našli na proplanku sa pogledom ka centru Kopaonika i Pančićevom vrhu.

Pored Gobelje smo se spustili preko prevoja Jaram i ski stazom krenuli ka Malom Karamanu. U susret su nam naišli ljudi iz Skijališta Srbije na kvadu i upozorili nas da u nastavku izvode neke radove i da je bolje da se vratimo do podnožja susedne staze Marine vode…

… odakle isto postoji put ka Malom Karamanu.

„Glavni“ put uzbrdo je od vododerina bio u očajnom stanju pa smo odlučili da se po sredini staze Rtanj popnemo do vrha.

Bilo je vreme za drugu dužu pauzu i sunčanje na novoj četvorosedežnici…

… nakon čega smo se prebacili na Karaman greben odakle se pruža najbolji pogled ka Pančiću, Suvom rudištu, kao i stazama Centar i Duboka.

Put nas je dalje vodio upravo ka međustanici nove žičare Duboka I…

… a nakon toga dalje neposredno ispod Pančićevog vrha i vojnih objekata…

… odakle se pružao divan prizor na planinske masive Srbije.

Posle par stotina metara stigli smo do poslednje zacrtane tačke, arheološkog lokaliteta Nebeske stolice, ostataka crkve iz V veka (po kojem je i jedan od hotela u podnožju dobio ime)…

… a na tom mestu Kosovo i Metohija udaljeni su jedva 100m.

Istim putem , prolazeći i ispod jednog od retkih starih „dvoseda“, Krčmara, krenuli smo nazad ka …

… Mašincu…

… i Rtnju.

Glavni deo planirane rute ispunili smo. Za neki naredni put ostavili smo silazak sa Nebeskih stolica ka Brzeću, uz naravno mogućnost da se i sada pređeni tereni sledeći put dožive nekim drugim od brojnih šumskih staza.

Kopaonik je u ovoj oktobarskoj međusezoni, ako se čak i tako može nazvati, prilično pust. Vreme do snega i udarne zimske sezone koristi se za radove na novim objektima, kao i za prepravke i održavanje postojećih. Na sve strane čuju se testere, bušilice,…, a „miris“ farbi i raznih zaštitnih faktora, pre svega za drvo, prisutni su na mnogim mestima. Ipak to sve je neophodno za puni sjaj kojim treba dočekati goste početkom školskog raspusta, a planina i sada pruža široka prostranstva za uživanje.

Došlo je vreme i za povratak kući, a silaskom u niže predele sa listopadnim šumama, još jednom smo bili svedoci lepote oko nas.

U proleće sve divno ozeleni, ali na vrlo sličan način. Tek jesen pokazuje nenadmašan kolorit koji je priroda stvorila.

Za kompletan foto-album kliknite ovde.

Video spot (640×480, 4 min)