Konačno! Topografske mape u GARMIN uređajima

Garmin je povukao potez koji je malo ko od njih očekivao, ali koji će prosto devastirati svaki oblik konkurencije na outdoor GPS tržištu – omogućeno je korišćenje topografskih (rasterskih) mapa u novijim generacijama outdoor uređaja (Colorado, Oregon, Dakota), i to na izuzetno jednostavan način…

Oregon 300Više ne postoji dilema da li koristiti PDA zbog Ozi Explorera i topo mapa, ili uživati u prednostima Garminovog robusnog outdoor GPS-a – sada je funkcionalnost i jednog i drugog objedinjena u jednom uređaju! Doduše, za sada sa nekim sitnijim ograničenjima. Najnoviji beta firmware za Colorado, Oregon i Dakota familije omogućava da skenirana rasterska karta bude vidljiva na ekranu paralelno sa vektorskim podacima Garmin kartografije kojom raspolažete, čime se dobija stepen funkcionalnosti koji nijedan GPS uređaj do sada nije imao – uz neprevaziđenu detaljnost štampanih topografskih mapa zadržava se ažurnost puteva i drugih objekata koju donose novije vektorske mape, kao i mogućnost automatskog rutiranja po putnoj mreži.

Kako to sve zajedno izgleda?

Najjednostavnije rečeno – fenomenalno! Na osnovu slike pored možete da steknete predstavu, s tim što to na ekranu uživo sve deluje daleko glatkije i čitljivije. Ono što najviše impresionira je izvanredna interpolacija tačaka rasterske kartografije, gde se čak i pod jakim zumom ne pojavljuje efekat „kockastih“ dijagonala, već je kvalitet prikaza jednako superioran kao i za vektorski sloj podataka koji leži iznad rastera (na ilustraciji lepo vidite oštre, vektorske izohipse, koje savršeno nadopunjuju rastersku podlogu).

Bilo da imate pripremljene trekove ili ne, sa ovakvom kombinacijom kartografije ćete imati maksimalnu količinu upotrebljivih informacija na ekranu i nijednog trenutka se nećete osetiti uskraćeno za informaciju o bilo kakvom detalju iz vašeg okruženja, bilo da je u pitanju kuća, izvor, tanušni puteljak, stenoviti odsek, vrsta vegetacije ili toponim. Mogu reći da orijentacija zaista nikad nije bila lakša…

Kako uterati topo kartu u Garmin?

Procedura je, zapravo, izuzetno jednostavna: sve što treba da uradite jeste da željenu kartografiju snimite u Google-ovom .kmz formatu i da je smestite u folder Garmin/CustomMaps, bilo u internoj memoriji uređaja ili na SD kartici ubačenoj u njega.

Za karte koje imate na papiru, Garmin preporučuje sledeću proceduru:

Kalibracija karte u Google Earh-u1) Skenirajte kartu

2) Georeferencirajte (kalibrišite) skeniranu kartu tako što ćete je učitati u Google Earth i za precizno pozicioniranje na globusu iskoristiti Add Image Overlay opciju. Da biste je lakše postavili tačno tamo gde treba, u procesu pomeranja i reskaliranja karte učinite njen sloj poluprozirnim (koristite Transparency slajder, tako što ćete ga pomerati od Opaque ka Clear kraju dok ne budete videli i kartu i satelitsku podlogu dovoljno jasno).

3) Pre nego što snimite kalibrisanu kartu u .kmz formatu, povedite računa da bitni parametri u New Image Overlay prozoru budu korektno podešeni. To pre svega podrazumeva da karti date neko smisleno ime (Name), kojim će se ona identifikovati u listi raspoložive kartografije vašeg GPS uređaja. Ništa manje nije bitno i da imate korektnu Draw Order vrednost – ako hoćete da vektorske informacije (putevi, hidrografija, izohipse, itd.) budu vidljivi povrh učitane rasterske podloge, ova vrednost mora da bude između 0 i 50.

Postoji i alternativni način za određivanje pozicije karte, umesto njenog odokativnog pozicioniranja preko satelitskog snimka (koji na pojedinim delovima ima običaj i da bude diskretno pomeren) – ukoliko znate tačne geografske koordinate ćoškova skenirane karte (to je kod topografskih karata skoro po pravilu slučaj), elegantnije je da ih prosto upišete u Location odeljku. Ovo rešenje čak možemo da preporučimo kao preciznije. Obratite pažnju, međutim, da to moraju da budu pozicije po WGS84 datumu, a ne Srbija ili Hermanskogel, koji su najčešće korišćeni na domaćim kartama. Preporučujem da se za preračunavanje koordinata u WGS84 poslužite nekom aplikacijom poput Ozi Explorer-a (hvala Supuru na ovoj sugestiji!). Kada sve završite i kliknete na OK, kalibrisana karta se pojavljuje u Places listi sa leve strane: kliknite desnim tasterom na nju, Save As…odredite ime i lokaciju, proverite da li je izabran .kmz a ne .kml format, i tako snimljena karta je spremna da se prebaci u Garmin!

Šta ako već imate kalibrisane mape u nekom drugom formatu?

Verujem da su retki istraživači divljina u Srbiji koji ne znaju za Ozi Explorer i nemaju solidnu ličnu kolekciju topografskih karata već kalibrisanih u njegovom formatu; ovakve karte bi bilo besmisleno kalibrisati ispočetka. Kako ih što jednostavnije automatski konvertovati u .kmz?

Iako postoje namenski pisani jednostavni programi namenjeni Ozi Explorer -> .kmz konverziji (neke od njih možete naći u sekciji Garmin foruma posvećenoj custom mapama, kao što je recimo Ozimap to KMZ), preporučujem vam da za to koristite Global Mapper (ukoliko ga posedujete), zbog bolje mogućnosti kontrole procesa i krajnjeg rezultata. I ovaj postupak je izuzetno jednostavan:

1) Učitajte kalibrisanu mapu u Ozi formatu.

2) Otvorite Tools/Control Center, kliknite na željenu mapu, zatim Options, Cropping, i odaberite opciju „Automatically Crop Collar“, kako biste eliminisali obrub mape. Ok.

3) Otvorite File/Export Web formats/Export KML/KMZ. U dijalogu koji se pojavljuje, prvo isključite opciju „Automatically grid export of large data sets…“, bez obzira što je za brzinu iscrtavanja i kvalitet (rezoluciju) prikaza bolje da svaki .kmz fajl bude sastavljen iz većeg broja JPG sekcija; problem je što će Global Mapper, ukoliko ovo ostane na automatici, prosečnu topo kartu razbiti na preko 70 JPG segmenata, što praktično znači da u raspoloživu memoriju koja je za sada ograničena na 100 JPG sekcija nećete moći da smestite čak ni dve karte.

Umesto toga, podesite ručno broj segmenata po horizontali i vertikali, tako što ćete da kliknete na Gridding, zatim odaberete Specify Number of Rows and Columns i unese željene vrednosti. Na osnovu dosadašnjih eksperimenata, najboji kompromis između uštede prostora, brzine učitavanja i kvaliteta prikaza ostvaruje se ukoliko topo sekciju podelite na 3×3 ili 4×4 segmenata. 3×3 vam omogućava da u CustomMaps folder jednovremeno smestite 11 sekcija, što je sasvim zadovoljavajuća cifra. Nakon što kliknete na OK, odredite folder i dajte ime .kmz fajlu i on je spreman za prebacivanje u uređaj… Uz još jedan mali međukorak – da bi se mapa u uređaju za nijansu brže iscrtavala, tako dobijenu mapu prvo otvorite u Google Earth-u, zatim je ponovo snimite, i to je to!

Začkoljice

Kako zaista izgleda ekranski prikaz sa rasterskom podlogom?Sve je ovo do sada bilo sjajno, a šta je loše, reći ćete? Ništa nije savršeno, pa niGarmin-ovo rešenje za učitavanje rasterske kartografije, ali recimo da njegovih loših strana ima dovoljno malo da se sa njima sasvim udobno može živeti.

Osnovni hendikep je postojeće ograničenje od 100 JPG slika koliko ukupno mogu sadržati sve .kmz mape u memoriji. Teoretski, vi ga možete iskoristiti i tako što bi vam ono bilo dovoljno za 100 mapa, ali preveliki JPG segmenti imaju tu manu da se užasno sporo iscrtavaju i na ekranu izgledaju manje kvalitetno (tj. smanjuje se efektivna rezolucija u kojoj se prikazuje sadržaj). Iskoristite taj kapacitet onako kako vama bude najviše odgovaralo.

Ako vam se desi da probijete limit u broju JPG segmenata u mapama smeštenim u CustomMaps folder, po Garminu, uređaj bi trebalo da vas upozori na to. Mi smo imali drugačije, poprilično frustrirajuće iskustvo – uređaj ne samo da nije hteo da se butuje, već nije dozvoljavao da mu se pristupi ni u FlashDisk modu, nakon povezivanja na PC. No ipak postoji rešenje, odnosno način da forsirate prijavljivanje u FlashDisk modu i obrišete .kmz-ove „viška“ – treba samo u trenutku kada ubodete USB kabl da pritisnete taster za paljenje i da ga ne puštate čitavih 30 sekundi. Deluje kao večnost, ali radi.

Sa učitanim rasterskim kartama osvežavanje ekrana pri zumiranju i pomeranju po mapi je značajno sporije nego kada radite samo sa vektorskom kartografijom – ako ste navikli na gotovo trenutan odziv novijih modela, to će biti dobar način da se prisetite starijih generacija e-Trex-a u susretu sa kompleksnijom vektorskom kartografijom (da ne kažem – izohipsama). No strpljivo, nigde ne žurite…

Veoma bitna stvar koju treba da imate na umu: da bi vaš Oregon, Colorado iliDakota mogao da prikazuje mape iz CustomMaps foldera, potrebno je da uređaj flešujete najnovijom verzijom beta firmware-a koja se može preuzeti sa Garmin sajta (potražite softver koji odgovara upravo vašem modelu uređaja, ne zaboravite da ga, sem imena, definiše i broj).

Ako ste jedva skrpili za polovni eTrex, bićete razočarani – za starije generacije mapirajućih uređaja (eTrex, GPSMap) nije predviđena podrška za rasterske karte. Moraju nekako da vas „ubede“ da je evolucija nešto istinski korisno, zar ne?