[mini foto-putopis i maksi video :-)]

Off-road „Karavan Stara planina“ odrzava se poslednjih par godina u standardnom terminu poslednjeg vikenda avgusta. Karakterise ga da se svake godine trasa menja u vecem delu, a kako tradicionalnim ucesnicima ne bi postala monotona.

Beograd me je tog letnjeg petka ispratio sa najtoplijim danom u godini, termometar je pokazivao cak 39 stepeni. Na slici ispod je i autoportret fotoaparata cije delo gledate u nastavku putopisa 🙂

 

 

Ucesnici iz juzne Srbije uglavnom su na mesto zakazanog susreta u Pirotu dosli u subotu ujutro, a mi „izdaleka“ smo prenocili u lokalnom hotelu. Ispred muzeja u cijem dvoristu su snimani kadrovi Zone Zamfirove i Ivkove slave, ucesnicima i novinarima obratili su se Predsednik opstine Pirot i predstavnici organizatora.

 

 

Sastav karavana je standardno bio vrlo sarolik, uz par totalno modifikovanih vozila zarad povecanja sposobnosti.

 

 

Karavan se prvo zaputio ka vidikovcu Bozureta sa koga se Pirot video „kao na dlanu“ 🙂 Pauza je iskoriscena i za dorucak.

 

 

Usledilo je razdvajanje grupa. Veci deo karavana nastavio je off-road voznju ekstremnijim stazama po Vlaskoj planini. Po recima nekih ucesnika, bilo je vrlo zanimljivo i zahtevno, uz sve propratne elemente tipa zaglavljivanja i odglavljivanja uz pomoc suucesnika. Ja sam se pak nalazio u manjoj ekipi koja je prvi dan zelela da poseti predlozene nam turisticke destinacije u okolini Pirota.

 

kanjon reke Jerme

 

Posetili smo manastire…

manastir Poganovo

 

… rashladjivali se u rekama, restoranima, bazenima, vec kako ko iz ekipe …

Zvonacka banja u cudnom medjustanju, bazeni rade, hotel… hmmm


lokacija „slonovo D“[upe]


 

Nakon obilazaka, spojili smo se sa ostatkom ekipe i nastavili do lokalne skole gde nam je uprilicen rucak, a zatim i do jednog imanja gde smo takodje ugocseni svezim domacim mlecnim specijalitetima.

 

skola u Babusnici


pozdravni govor celnika Opstine


degustacija sireva na imanju Miodraga Lilica na Staroj planini


 

Sa sumrakom, karavan se opet podelio. Kamperski deo uputio se u brda, dok je manji deo krenuo put Pirota u hotel.
Za razliku od subote gde je temeratura dostizala i blizu 40 stepeni, nedelja je osvanula oblacna, a temepratura je pala i za 30-ak stepeni [u momentima dostizanja najvise tacke nedeljne off-road voznje]. Srecom ostalo je suvo.
Hotelska ekipa, 16 ludi u 6 vozila, prvo je krenula ka Zavojskom jezeru, gde je prva pauza iskoriscena za dorucak i kafu…

 

 

Nakon toga zaputili smo se ka lokalitetu Vrtibog na Staroj planini, gde je bio predvidjen susret sa „kamperskim“ delom ekipe.

 

 

 

Na jednom mestu, na solidno strmom usponu [inace svuda je „uzivo“ strmije nego sto to slike docaravaju], morali smo da se rastanemo sa jednim clanom mini karavana. Naime bio je to „trenutak istine“ za Audi Q5 ciji je kvatro pogon pokazao da je ipak namenjen klizavom asfaltu, a ne ozbiljnijim off-road zahtevima. Nasuprot njemu, Nissan Qashqai se sa svojim 4×4 pogonom, izgleda preuzetim iz X-Trail modela, penjao kao divokoza i jedino mu je smetao ipak urbani neveliki klirens. Kod ostalih ucesnika [Toyota 4Runner, Mahindra, Cherokee i Grand Cherokee] nismo ni ocekivali probleme po suvoj podlozi.

 

 

Nastavili smo ka Vrtibogu, dakle put oblaka 🙂

 

 

Meteoroloska stanica 😀

 


I na preko 1500m moze se poneko sresti 🙂

 

 

Ovo bi trebalo da je bila najvisa tacka nedeljne voznje. Moram priznati da se ne secam kada sam kalibrisao visinomer na GPS uredjaju, ali ne moze da „slaze“ bas mnogo :-). Temperatura se spustila na samo 10 stepeni, sto je posle subotnjih 39 bilo prilicno hladno 🙂

 

 

 

Zbog naseg kasnjenja u startu iz hotela, dugacke pauze za dorucak pored jezera i problema sa Audijem na jednom usponu, do Vrtiboga smo stigli posle „kamperske“ ekipe, umesto, kako su oni ocekivali, pre njih. Posto signala ni jednog mobilnog operatera gore nema, „kamperi“ su mislili da smo vec krenuli dole ka jezeru, tako da ih mi nismo zatekli. Svesni kasnjenja, mi smo bez duzeg zadrzavanja krenuli ka jezeru, naravno drugim putem u odnosu na onaj koji smo ispeli.

 


Na jezeru nas je sacekao organizator Mladja i sproveo na organizovani rucak…

 

 

Karavan Stara Planina 2010 [Organizacija Srebrna glava] time je bio zvanicno zavrsen. Iako je bilo propusta, svi smo svesni cinjenice da se cela manifestacija zasniva na entuzijazmu par ljudi, pa necu uputiti nikakve konkretne kritike, bar ne ovako javno 🙂

 

 

Pirot – Stara planina – Pirot.zip

 

Za kraj u podnaslovu obecani video, 25 minuta, 640×480