visoravan, pašnjaci, klisure, vodopadi…

Od Sjenice, preko Tičjeg polja do Sopotnice i nazad

26-28. avgust 2011.

Visinski profil
Gonje – Trijebine – Tičje polje – Sopotnica – Gvozd – Katunić – Gonje

Nasuprot ravnom i golom Pešteru, na njega oslonjeni, nalaze se planine Ozren i Jadovnik, krševite, šumovite i oštre, na čijim zapadnim padinama se nalazi jedan od najvećih hidrografskih dragulja – vodopadi reke Sopotnice. Ovo je prilika da za dva dana dinamičnih i inspirativnih biciklističkih vožnji preko Tičjeg Polja, Stranjana, Malog Jadovnika, Katunića, pored prizora od kojih na momente zastaje dah, osetite krajnji jugozapad Srbije.

Prizori Peštera i JadovnikaPetak, 26. avgust:

Okupljamo se u kasnijim popodnevnim časovima u Beogradu, pakujemo bicikle u automobile i krećemo preko Čačka i Ivanjice do Sjenice, zatim produžavamo dalje na jug do sela Gonje, gde spavamo u šatorima ili u školi. Sa učesnicima iz drugih mesta sastajemo se na putu prema Sjenici, na mestu po dogovoru.

Subota, 27. avgust:

Ustajemo oko 7 h, pakujemo logor, doručkujemo i čim budemo spremni krećemo na kružnu vožnju oko planine Jadovnik. Na 39 km dugom putu obilazimo izvorište Uvca, a zatim presecamo greben Ozrena i preko Tičjeg polja i Gornjih Stranjana stižemo do slapova Sopotnice, gde se smeštamo u planinarskom domu. Do kraja dana možemo obići same slapove Sopotnice, uživajući u ovom nadaleko poznatom čudu prirode.

Nedelja, 28. avgust:

Sutradan opet treba poraniti, jer nas čeka nešto dinamičniji, ali ništa manje lep krug, slične dužine kao i onaj prvog dana. Preko Kaćeva obilazimo glavni greben Jadovnika, a onda se od Gvozda penjemo ka Malom Jadovniku, odakle po prelepim livadama visoravni stižemo do najvišeg vrha Jadovnika, Katunića. Sa Katunića se solidnim makadamom spuštamo ka Gonju, odakle smo otpočeli vožnju prethodnog dana.

Na ovom krugu biće svega – asfalta, dobrih makadama, loših makadama, kamenjara, a na momente i guranja bicikala na kraćim potezima. Srećom, ukupna dužina trase od oko 80 km koju treba prevaliti za dva dana nije velika, tako da se možemo opustiti, odmarati na svim lepim mestima pored kojih prođemo i uživati u prirodi i njenom fotografisanju. Biće ovo jedna prava hedonistička tura!

Neophodna oprema:

Tehnički ispravan planinski bicikl, priručni alat za osnovne intervencije, rezervna unutrašnja guma i pribor za krpljenje guma, pumpa, odgovarajuća biciklistička odeća, svetla za bicikl (i prednje i zadnje), sendviči i energetska hrana za ishranu tokom oba dana vožnje.

Cena prenoćišta u planinarskom domu na Sopotnici je

500 dinara

(iste su cene i u seoskim domaćinstvima koja nude sobe za prenoćište). Što se troškova prevoza tiče, to je stvar dogovora sa vozačem automobila kojim ste stigli na odredište.

Organizuje i vodi
Aleksandar Veljković
064 1159852

Operativni dogovori za odlazak na ovu turu odvijaju se u ovoj temi na forumu.