meandri zapadne Morave

Meandri zapadne Morave

 

Ovčarsko-kablarska klisura je usečena izmedju planinskih masiva Ovčara i Kablara širine od 50–100m. Klisura, ukupne dužine od oko 20 km, spaja čačansku sa Požeškom kotlinom. To je gorostasna i najživopisnija klisura Srbije. Odlikuje se strmim, visokim krečnjačkim stranama u kojima se zapažaju otvori nekoliko pećina, zatim uklještenim meandrima koje pravi reka Zapadna Morava i jedinstvenom florom i faunom. Dno korita Morave leži na 270 m nadmorske visine, što znači da se najviši vrh Ovčara (985 m), nalazi 710 m nad rekom – to je ujedno i najveća dubina klisure.

Ovčarsko-kablarska klisura je Uredbom Vlade Republike Srbije zaštićena kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro od izuzetnog značaja svrstana u „I kategoriju“, a za staraoca je određena „Turistička organizacija Čačka“. „Ovčarsko-kablarska klisura je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti, jedinstvena i veoma značajna kulturno-istorijska celina od deset manastira, drugim memorijalnim i sakralnim objektima i obeležjima, osobeni naslednik geonasleđa značajan kao primer međudejstva geoloških, geomorfoloških, hidroloških procesa i pojava, područje raznovrsne i višestruko značajne flore i faune“.

Ovcar-Kablar_2013

PRVI DAN (Ovčar)———–31 km.(start pedaliranja u 9h.) 

DRUGI DAN(Kablar)———-28km.km.(start pedaliranja u 9h.)

Kraća varijanta (Ovčar)——14km.

Ovčar Banja se nalazi u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, 18km zapadno od Čačka na putu Čačak – Užice (M5). Smeštena je u omanjem morfotektonskom proširenju, na ušću Banjskog potoka u Zapadnu Moravu, na nadmorskoj visini od 278m. U malom erozivnom proširenju, lekoviti mineralni izvori Ovčar Banje potiču iz dubinskih tektonskih razloma, koji se izlivaju u nanosu banjske ravni. Mineralna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35°C do 38°C, reakcija je neutralna (pH7), tvrdoća 8,7mg/l i mineralizacija 0,66g/l. Lekovite komponente mineralne vode su: makroelementi – kalcijum i natrijum i mikroelementi – kalijum, litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor. Po sastavu ova minerallna voda je jodna i slabo sumporovita.

ovcar-kablar2

-Dolazak uutorak 30’og. poslepodne.Smeštaj  u vili Nenad,cena 750 din.http://travel.dragacevo.info/vila-qnenadq-ovar-banja

Kupanje u bazenu cena 200din. bazen

 

Detaljniji dogovor možete pogledati ovde:http://forum.freebiking.org/viewtopic.php?f=3&t=2767

                                                                          Organizator  :KUŠA (063 85’63’720)