Kapetanovo jezero (foto V. Sremčević)Prizori severa Crne Gore su verovatno ono što nam prvo padne na pamet kada pomislimo na njene prirodne lepote. Pre svega nacionalni park Durmitor, verovatno najpoznatiji turistički brend Crne Gore. Ali tamo ima daleko više lepote za istraživanje nego što je sam Durmitor – tu su i nepregledna prostranstva visoravni Sinjajevine, kao i Moračke planine (Babin Zub, Lola, Kapa Moračka – Lastva, Stožac), tu su duboki kanjoni reke Tare, Pive, Komarnice (Nevidio), zatim Bioč i Volujak, neverovatan krš Maganika, i brojna planinska jezera (Kapetanovo, Trnovačko, Zabojsko, Vražje, Zminičko…). Teško je jednim pogledom obuhvatiti sav taj krš i divljinu, predivne šume Durmitora i Sinjajevine, sve kontraste, i neki veličanstveni osećaj pustinjaštva koji vam se uvlači u pore kada promičete kroz visokogorske predele Crne Gore.

Iz perspektive bajkera, sever Crne Gore je savršen teren; Durmitor i Sinjajevina, ali i Ljubišnja i predeli na severnom obodu kanjona Tare, pružaju priliku da na ogromnim zatalasanim prostranstvima provedete i čitav godišnji odmor, a da ne prođete sve što se može proći na dva točka. Grebenski prelaz od Durmitora, preko Sinjajevine i Lole do Moračkih planina i Kapetanovog jezera je posebna poslastica. Možete čak da produžite oko Maganika, pa da se kroz šume Prekornice spustite do Podgorice. Ko barem jednom u životu nije biciklom obišao sever Crne Gore, puno je propustio.

Smeštajni kapaciteti na severu Crne Gore pretežno su skoncentrisani u i oko NP Durmitor, koji je veoma popularna turistička destinacija. Tu možete dobiti sve vrste smeštaja – možete birati neki od dva kampa, možete iznajmiti kuću ili bungalov, uzeti sobu u privatnom smeštaju, ili odsesti u nekom od hotela. Na Škrčkim jezerima i na Sušici postoje i planinarski domovi. Smeštaj možete naći i na reci Tari, uglavnom namenjen onima koji dolaze na rafting. Ostale planine severa Crne Gore su gotovo zastrašujuće divlje i puste što se turističke infrastrukture tiče (što čak može da zvuči i dobro, jer daje osećaj prave pustolovine). Za vlasnike šatora, ovo je savršen teren. Ali budite spremni na uzbudljive susrete – u ovim krajevima vukova i medveda gotovo da ima više nego ljudi.

Putna mreža na severu Crne Gore je zadovoljavajuća, a iz perspektive bajkera čak jako prijatna. Asfalt povezuje glavne pravce, a saobraćaja ima taman toliko da ga slabo uopšte primećujete. Makadamskih puteva i zemljanih staza ima na sve strane, mada nije uvek jednostavno pronaći prolaz kada želite da stignete na drugu stranu planine – tu će vam od dragocene pomoći biti trekovi koje ćemo uskoro postaviti na Staze i Bogaze.