Deliblatska peščara

Vojvođanska ravnica je svakako oblast gde ćete se najmanje preznojavati na biciklu – uzbrdica ima manje nego bilo gde drugde. Što, naravno, ne znači da ih uopšte nema. Izuzetak od ove konstatacije je sigurno Fruška Gora, jedan preko 50 km dug masiv nižih, šumovitih vrhova, koji će vas, jedva prelazeći 500 m visine, zavarati – strme padine i izuzetna dinamika kretanja vrlo brzo će vam sabrati veći zbir uspona nego što biste sakupili na nekoj „ozbiljnoj“ planini. Tu su i Vršačke planine, koje „čak“ prelaze 600 m visine, zauzimaju manje prostranstvo od Fruške Gore, ali su itekako zanimljive za prolazak biciklom. Napokon, ne treba zaboraviti ni Deliblatsku peščaru, jedan unikatan, stepski prostor iznikao na peščanoj podlozi, gde ćete se susresti sa kombinacijama rastinja i uopšte dinamikom terena kakva ne postoji nigde drugde u zemlji. Doduše, pazite se šumara – država smatra Deliblatsku peščaru za rezervat u koji zabranjuje ulaz svima sem dobro platežnoj lovačkoj klijenteli 😉 .

I ravnica može da ima svojih draži. Beskrajna, tu i tamo blago zatalasana polja, nasipi pored velikih reka, ritovi, svašta se tu može videti. Tuda prolazi i veći deo dunavske biciklističke rute.

Smeštajni kapaciteti na području Vojvodine su pristojno brojni, a i kvalitetni. Od mnogobrojnih planinarskih domova na Fruškoj Gori ili Vršačkom bregu (naći ćete ih u Bazi jeftine spavke), preko hotela i motela u ravnici ili brdima, do kaštela i salaša koji nude prenoćište – što je poseban Vojvođanski specijalitet. Gotovo da nema dela Vojvodine gde se nećete lako snaći oko smeštaja, mada su cenovne amplitude poprilične.

Putevi kroz ravnicu barem nisu problem. Na magistralama je i u Vojvodini saobraćaj solidno gust, ali njih nema previše. Uz to, putevi su mahom široki i pregledni, tako da nude uslove za opušteno pedaliranje bez rizika. Fruška Gora takođe nudi izvanredne uslove za bajking, sa svojom gustom mrežom šumskih puteljaka i staza, od kojih su mnogi savršeni za istraživanje na dva točka. Fruška Gora je jedno od područja sa najvećim brojem trekova u bazi Staza i Bogaza. Tako da, iako možda ne nudi atraktivnost reljefa poput nekih planinskih predela, Vojvodina će pedalašu željnom tišine i stotina kilometara pod točkovima itekako umeti da pruži savršeno utočište.