Zapadna Srbija je bez sumnje najpopularniji turistički region u zemlji. Tu se nalazi jedan nacionalni park (Tara), jedan park prirode (Golija) i rezervat (Uvac), a praktično svaka planina predstavlja manje ili više popularnu turističku destinaciju – sem već pomenutih, to su pre svega Zlatibor, Zlatar, Divčibare, a Mokra Gora na razmeđi između Zlatibora i Tare je svake godine sve popularnija. Tu je i jedna velika reka – Drina – kao i Lim, zatim Uvac i njegova jezera, kao i brojni kanjoni. Dakle, prirodne atrakcije su prisutne na sve strane. Sve je raskošno, kao „sa razglednice“, atraktivnost predela je više nego očigledna i logično je da u takvim okolnostima, uz dobar turistički marketing, ovaj deo zemlje privlači pažnju i najvećeg broja bajkera, koji se teško odlučuju gde pre da krenu od brojnih atrakcija koje treba obići.

Smeštajni kapaciteti su, shodno izrečenom, više nego brojni širom zapadne Srbije, za sve ukuse i svaki džep. Sem na Tari, Zlatiboru i Divčibarama, odličan smeštaj možete naći na Zlataru, ali i širom Golije (po veoma povoljnim cenama), kao i na više lokacija  po Valjevskim planinama. Naravno, ljubiteljima kampovanja je na raspolaganju puno atraktivnih lokacija za prenoćište, bilo u zvaničnim kampovima ili van njih. Nimalo ne čudi što najviše lokacija iz naše Baze jeftine spavke ima upravo na području Zapadne Srbije.

Putna mreža u zapadnoj Srbiji je slična onoj u centralnim delovima zemlje: velika gustina naseljenosti uslovljava prilično gust saobraćaj na magistralama i u okolini većih gradova (Valjevo, Užice, Čačak), međutim razuđena mreža kako asfaltnih, tako i makadamskih puteva učiniće da pronalaženje alternativa bude jednostavno. Tara raspolaže izvanrednom mrežom makadamskih puteva koji su pravi raj za bicikliste, a ni Golija ne zaostaje za njom, kao ni Uvac ili Zlatar. A ni Divčibare, sve do Rajca na jednoj i Sokolskih planina na drugoj strani. Zapravo, kad malo razmislim, u ovim krajevima gotovo da ne postoji područje koje ne nudi odlične uslove za rekreativni biciklizam 🙂 . Zato samo napred – kliknite na područje koje vas zanima i potražite na njemu zanimljive trekove za vašu vikend ili dužu fribajkersku avanturu!