Sve što ste želeli da znate o GPS tehnologiji

ili

kako da uz pomoć GPS-a postanete sam svoj vodič?

Na ovim stranicama moći ćete da saznate sve na temu šta je to GPS i čemu to zapravo služi, kao i da saznate koji je model GPS-a najbolji za vas i da naučite kako da ga koristite – kada jednom ovladate ovom materijom, vodiči vam više neće biti potrebni. Naći ćete informacije o hardveru, softveru, obilje linkova i drugih resursa. Iskoriste naš Freebiking Atlas onako kako je on zamišljen! Evo kratkog pregleda kakve ćete sadržaje pronaći u kojoj od GPS kategorija sa člancima…

Gde Šta
GPS teorija Sve što treba znati o teoretskom delu priče – kako zapravo GPS (Global Positioning System) funkcioniše?
GPS hardver Članci koji se bave samim GPS uređajima, bilo zbirno, kroz edukativne preglede, ili kroz detaljne testove pojedinačnih modela.
GPS softver Ono što vam drugi obično ne kažu – kako da iz svog GPS hardvera korišćenjem softvera izvučete maksimum?
Geocaching Geocaching kao orijentacioni sport koji preti da nadmaši popularnost orijentiringa. Saznajte sve što treba da znate da biste i vi krenuli u potragu za „blagom“ 🙂

Zbirni pregled svih članaka postavljenih u GPS sekcijama:


 1. Rasterske karte u Garmin GPS-ovima!
  29. oktobra 2009.
  Bluealek
  Rasterske karte u Garmin GPS-ovima!
  Garmin je povukao potez koji je malo ko od njih očekivao, ali koji će prosto devastirati svaki oblik konkurencije na outdoor GPS tržištu - omogućeno je korišćenje topografskih (rasterskih) mapa u novijim generacijama outdoor uređaja (Colorado, Oregon, Dakota), i to na izuzetno jednostavan način...
 2. Garmin eTrex Legend H
  26. maja 2009.
  alazovic
  Garmin eTrex Legend H
  Za sve one koji žele da kupe GPS i svaki im je dinar važan, a da pri tome ne planiraju da koriste rutiranje već im je uređaj potreban prevashodno za navigaciju u prirodi - svaka preporuka! Kolor ekran kod u svemu ostalom identičnog Venture HC modela (uz doplatu od 25€) je lepši, ali ovaj mono je duži i sadrži više informacija na istom zumu.
 3. Oregon 300
  25. decembra 2008.
  Bluealek
  Oregon 300
  Nova Oregon familija Garmin-ovih outdoor GPS uređaja, prva sa ekranom osetljivim na dodir u ovoj klasi, nagoveštava da je kucnuo čas za „veliko spremanje“ u domenu GPS-ova za avanturiste i ekstremne sportiste. Jesmo li upravo svedoci smene generacija?
 4. Colorado 300
  25. novembra 2008.
  Bluealek
  Colorado 300
  Nabrajanje i opisivanje noviteta kojima raspolaže Colorado 300 će potrajati, ali suština promena ogleda se u potpuno novom korisničkom interfejsu, koji ima za cilj ne samo da laicima pojednostavi korišćenje, već i da iskusnim korisnicima ponudi viši stepen radnog komfora i preglednosti. S druge strane, tu je obilje novih elemenata funkcionalnosti (neki su i veoma korisni). U ovom prikazu govoriću o modelu 300, s obzirom da je on jedini interesantan za korisnike na našim prostorima - tri varijante modela 400 od njega se razlikuju samo po kartografiji koja se na njima isporučuje, a u sva tri slučaja reč je o području Severne Amerike.
 5. Garmin Edge – GPS ciklokompjuteri
  30. juna 2008.
  Bluealek
  Garmin Edge - GPS ciklokompjuteri
  Klasičan outdoor GPS opšte namene ili GPS ciklokompjuter? Otkako je Garmin izbacio na tržište nekoliko vrlo atraktivnih modela Edge serije, ovo je ozbiljna dilema svakog ambicioznog bajkera zainteresovanog da sebi obezbedi kvalitetnu orijentaciju u prostoru, ali i vrhunski sistem za praćenje treninga.
 6. GPS vodič za bajkere (i planinare)
  29. maja 2008.
  Bluealek
  GPS vodič za bajkere (i planinare)
  Sve što je do sada bilo rečeno o GPS hardveru je manje više uopšteno. Ovaj članak će vam dati neke vrlo konkretne savete po pitanju toga šta izabrati od modela, iz perspektive dugogodišnjeg bajkera i planinara koji precizno poznaje potrebe dotičnih vrsta danguba i pustolova. Tu su i uporedne tabele karakteristika najznačajnijih outdoor modela. Nakon što je pažljvo pročitate, znaćete tačno šta treba da nabavite i kako se to čudo koristi.
 7. GPS softver za početnike
  28. decembra 2007.
  Bluealek
  GPS softver za početnike
  Ovo poglavlje otkriće vam neke male "tajne" GPS softvera i ako ga pažljivo pročitate bićete na samo korak od potpune samostalnosti ne samo u prikupljanju trekova i tačaka, već i pravljenju sopstvenih mapa na osnovu prikupljenih podataka. Time se, na neki način, demistifikuje GPS kartografija koja je još uvek pomalo tabu tema, možda i zato što zapravo predstavlja glavni izvor profita u GPS industriji - korišćenje vektorskih mapa daje jednu potpuno novu dimenziju komfora i samodovoljnosti GPS uređaju.
 8. Vrste GPS hardvera
  28. decembra 2007.
  Bluealek
  Vrste GPS hardvera
  U zavisnosti od polja primene i hardverske konstrukcije, GPS uređaji se najčešće dele na Outdoor, Automotive, Marine i OEM/Sensor tip. Postoji i Aviation kategorija namenjena navigaciji u vazduhu, ali kod nas baš i nema mnogo privatnih aviona, pa niko od distributera ovaj tip uređaja i ne uvozi. Svaka od pomenutih kategorija poseduje određene, prilično distinktivne osobine, a razlike između njih se sa najnovijim generacijama čak povećavaju. Zato ćemo vam u ovom poglavlju objasniti šta vam koja kategorija nudi, ne biste li prepoznali pravi uređaj za vas.
 9. Uvod u GPS
  27. decembra 2007.
  sboris
  Uvod u GPS
  U ovom, prvom delu priče o GPS tehnologiji pozabavićemo se malo teorijom. Možda vas sve to i ne zanima, a možda i nije zaista bitno za vašu sposobnost uspešnog korišćenja GPS uređaja u cikloturingu ili planinarenju. Ako pak želite da vas argumentovano uverimo da GPS nije nikakva "špijunska" naprava pomoću koje neka tajna služba može da "zna" gde se vi nalazite, odnosno ako želite da saznate kako zapravo GPS sistem funkcioniše, pročitajte sledeće redove, od početka ili na preskok.