Nova pasija je zahvatila svet – zove se geocaching!

GeocachingVoleli ste da čitate legende o zakopanom blagu kad ste bili mali, zar ne? Maštali ste o tome da u nekoj pećini ili negde daleko od puteva, na nekom skrovitom mestu pronađete to zakopano blago, ali ste se pribojavali „prokletstva“ i „magije“ koja je bačena na dotično? Onda ne moram da vam objašnjavam šta je geocaching, jer vi to, zapravo, već znate. Radi se samo o modernoj varijanti traganja za blagom, gde se koristi GPS umesto požutelih mapa, a oni koji su zakopali „blago“ informaciju o tome gde se ono nalazi daju svima koji to žele na uvid, jer je traganje za blagom postalo – igra.

Koja su pravila? Trudite se da sakrijete kutijicu sa nekim sadržajem, obično simbolične vrednosti, na nekom mestu koje je veoma živopisno i čije će dostizanje tragačima priuštiti sjajnu avanturu. U kutijici se obično pored nekih sitnica nalazi i notes i olovka, kako bi oni koji su je pronašli upisali svoje podatke i utiske. Dobri običaji nalažu da onaj ko pronađe geocache neki suvenir uzme iz kutijice a nešto svoje ostavi, a o nalasku i svojim iskustvima na putu do lokacije ažurira podatak u centralnoj svetskoj geocaching bazi, koja se nalazi na adresi www.geocaching.com.

Geocaching pasija je preplavila svet, „keševi“ se množe, kao i tragači za njima. Svako opisuje svoje doživljaje iz potrage. Ovo traganje za blagom ljude može odvesti na neka skrovita, ali lepa mesta, na koja inače ne bi imali razloga da odu. Dakle, traganje po prirodi geocaching umnogome čini maštovitijim i raznovrsnijim. Da bi se neko odredište proglasilo za cilj ono ne mora da bude samo planinski vrh, pećina, vodopad ili druga strogo konkretizovana prirodna znamenitost. Dajte mašti na volju, zabavite se i naučite da tragate. Podelite svoja omiljena mesta sa drugima tako što ćete na njih postaviti cilj – geokeš.

Jedna od vrlo atraktivnih vrsta geokeševa, koja može dati novi impuls i učiniti organizaciju planinarskih izleta kreativnijim i drugačijim nego do sada, jeste multikeš. U toj varijanti igre raspoređuje se veći broj geokeševa na različite lokacije, pri čemu vi dobijate samo koordinate prvog keša, dok koordinate sledećeg očitavate kada dođete do njega. Tako, zapravo, ne znate unapred kuda će vas trasa provesti, što čitavom poduhvatu daje karakter pustolovine.

Geocaching u Srbiji je tek u začetku, mada u poslednjih godinu dana ovaj lep sport doživljava pravu eksploziju, o čemu svedoči rapidni rast broja keševa postavljenih u toku protekle godine (koje možete pronaći u bazi sajta www.geocaching.com).

Bazu domaćih geokeševa počeli smo da formiramo i na Stazama i Bogazama – pogledajte sekciju sa geokeševima, potražite neki od onih koji su u njoj navedeni i napišite komentar o svom iskustvu tokom potrage! Naravno, više ste nego dobrodošli da i vi na lokacijama koje smatrate zanimljivim postavljate nove geokeševe i članke sa uputstvima drugim tragačima kako da ih pronađu 🙂