Poslednjih godina su se mogle čuti različite interpretacije istorijata Freebiking-a, od kojih su neke bile u priličnom nesaglasju sa činjeničnim stanjem. Da bi se otklonile nedoumice, pokušaću što jezgrovitije da prezentujem sada već desetogodišnji istorijat sajta i pratećih sadržaja.

1997, 1998 – Svoje višedecenijsko iskustvo u vožnji bicikla širom sveta pretočio sam u „zarazu“ cikloturingom, putovanja na biciklu van mesta stanovanja (svaki put sve duža i duža). Vrlo brzo sam poželeo da svoje doživljaje podelim sa drugima i na svom ličnom prostoru na SezamPro online sistemu formirao web prezentaciju koju sam nazvao Freebiking, a u kojoj sam opisao neke od zanimljivijih doživljaja. Pokrenuo sam i istoimenu diskusionu grupu u okviru SezamPro konferencijskog sistema, kako bih delio iskustva sa onima koji gaje istu pasiju. U tom periodu sam upoznao i Jovana Erakovića – Joneta, čije je viđenje cikloturinga u to vreme bilo identično mom, te smo postali sjajan tandem.

1999 – Uradio sam prvi redizajn sajta, s ciljem da se isti obogati novim sadržajima i odgovori očekivanjima sve brojnijih posetilaca i poklonika. Otprilike u to vreme se i Jone aktivno uključio u rad na sajtu, koji je do kraja 1999. godine (uradivši u sopstvenoj režiji, a uz moju podršku, drugi redizajn) gotovo u potpunosti preuzeo. Sredinom 1999. godine sam, zbog želje da se komunikacija sa prijateljima – fribajkerima – proširi van SezamPro konferencijskog sistema, formirao i Freebiking mejling listu na Egroups serveru (koji je kasnije postao Yahoogroups).

2000 – 2003 – „Romantičarsko doba“ Freebiking-a, u kome broj poklonika rapidno raste (danas ih već ima preko 1000), množe se priče (velikom većinom iz Jonetovog pera), a zajedničke aktivnosti na organizaciji tura postaju sve življe. Formira se nekoliko krugova fribajkera od kojih svaki ima diskretno različite preference kada je vrsta tura i terena u pitanju, a u tom periodu su zabeležena i neka nezaboravna druženja.

2004, 2005 – Freebiking lista odavno više nije onaj idilični krug prijatelja koji je bila po svom formiranju, broj ljudi je enormno narastao, što je tokom godina iznedrilo poprilično nesaglasja i konflikata u komunikaciji. Kulminiraju razlike u viđenjima administriranja liste između Joneta i mene, vremenom se pojavljuju i diskretne razlike u pristupu Freebiking filozofiji između nas dvojice, zbog čega Jone u nekom trenutku zaključuje da su razlike nepomirljive i odlučuje da napusti rad na Freebiking-u i formira drugi sajt po istom modelu, Ciklonaut, na koji preseljava većinu svojih tekstova i priloga koji su nastali proteklih godina. Na zahtev sve većeg broja fribajkera koji preferiraju forumski način komunikacije, 2005. godine otvaram i forum.

2006, 2007 – Tempo života je brz, obaveze nikad nisu bile brojnije, Freebiking ture su sve kraće (tzv. „instant“ ture), profesionalne obaveze na terenu se takođe množe, što ostavlja sve manje prostora za amatersko popularisanje Freebiking filozofije putem sajta, liste i foruma. Uprkos tome, treća inkarnacija Freebikinga  je promovisana za Novu 2008, što je označilo pravu renesansu sajta…

2008-2011 – Nikad više aktivnih fribajkera nego u ovom periodu. Zabeležene su i neke masovne ture po vrlo atraktivnim terenima, u čemu ubedljivi rekord drži prva prolećna tura po Kučaju 2010, koja je okupila, verovali ili ne, čak 64-oro fribajkera na krugu od Pasuljanskih livada, preko Male i Velike Brezovice, Palčine i Valkalucija do Prskala i Nekudova. Bilo je vrlo uzbudljivih visokogorskih vožnji, čak i po inostranstvu (Solunska Glava u Makedoniji, ili Zelengora u BiH), ture su najavljivane dosta unapred, tako da su zainteresovani mogu blagovremeno da planiraju (uveden je i godišnji plan tura u preglednoj, tabelarnoj formi). Freebiking pokret je doživeo punu zrelost, za kakvu je potreban i pravi, moderan, višekorisnički sajt, koji se upravo nalazi pred vama.

Možda najzanimljivije svedočanstvo o samim počecima Freebiking-a jeste arhiva poruka sa Freebiking grupe na SezamPro sistemu (počev od aprila 1998.), koja je bila preteča Freebiking mejling liste na Yahoogroups serveru.