naša i vaša putovanja na dva točka

Sa naših tura...

Freebiking turoteka je teka opisa malih, kratkih, dužih, dugih, lepih, ružnih… i ostalih vožnji i putovanja biciklom na koje su išli fribajkeri i prijatelji, rodbina i poznanici, dopisni i počasni članovi FreeBiking pokreta.

Možda će vas zanimati i Baza jeftine spavke – spisak planinarskih domova i drugih finansijski miroljubivih mesta za prenoćište na našim prostorima.

Bili ste negde gde mi nismo, ili ste isto mesto doživeli drugačije? Kontaktirajte admina da vam otvori autorski nalog!

Imate primedbu, dopunu, ispravku, znate da je negde napravljen novi put ili da je (verovatnije) uništen stari, da je negde urađen novi asfalt ili da je (verovatnije) neko ukrao stari? Javite nam.

Putopisi u Freebiking turoteci (od najnovijih prema starijim)


 1. Ohridska tura
  7. septembra 2003.
  Freebiking
  Ohridska turaVranjanci Goran, Dobri, Dragan, Pera i Miroslav prošlog leta su se na biciklima otkotrljali do Ohridskog i Prespanskog jezera, a potom se uspešno dokotrljali nazad u Vranje. Putovanje je prošlo bez problema pre svega zahvaljujući izuzetnoj samodisciplini i strogom poštovanju devize "ako se faćaš, faćaj se za dab".
 2. Elendili na Midžoru
  7. jula 2003.
  Freebiking
  Elendili na MidžoruUstajemo i nakon kraćeg cvokotanja, a posle obilnog doručka i jutarnje kafe-tine, krećemo put Midžora. Ja sa Trekom, a Beka sa puno vedrine, vodom i koficom za branje borovnica. Beka i Dragan na usponu od rasklimanog Babinog zuba, kroz talog zalazećeg sunca i naslage mesečine, do vidika dostojnih Manvea, uzvišenog kralja Valara, iz zemlje Numenoreanske. Džormi!
 3. Jedna Tara, a dva bicikla
  18. januara 2003.
  Freebiking
  Jedna Tara, a dva biciklaIgor i Miloš pedaliraju od Valjeva na Taru i nazad, preko debelih brda, putevima koji su se isprva smejali na suncu a posle plakali na kiši. Ali i kiša je deo života na dva točka, što su oni filozofski prihvatili i našli zadovoljstvo i u jedrenju niz kapi koje padaju sa neba...
 4. Vranjanski omnibus
  11. juna 2002.
  Freebiking
  Vranjanski omnibusJedna lepa ideja o pohodu Svetoj Gori i Hilandaru potekla je od crkve u Vranju i naišla na odziv među biciklistima amaterima. Organizovana je pratnja lekara i ambulantnih kola. Na startu pred crkvom bilo je 8 učesnika pohoda i dvojica van grupe koji su imali nameru da ih otprate do Mladog Nagoričana i da se zatim vrate. Dogodilo se nešto drugo o čemu možete čitati u priči.
 5. Od Vlasine do Stare planine
  18. januara 2002.
  Freebiking
  Od Vlasine do Stare planineGuduranje od Vlasinskog jezera do Zvonačke banje po principu "udri pravo, a put će se već naći", poseta uvek divnom kanjonu Jerme, krug preko Dimitrovgrada, Vidliča i Basare, otkrivanje izvanrednog kanjona Temštice, spavanje kod psihički rastrojenih čobana i sretanje sa vodopadima, uspon na Babin Zub... Studijsko putovanje uz bugarsku granicu, u aranžmanu agencije Grlom u Jagode Tours.
 6. Biketour 2001.
  2. novembra 2001.
  Freebiking
  Biketour 2001.Prvi put sam učestvovao u ovoj interesantnoj akciji koja se već deset godina održava svake godine u drugom delu Evrope. Ovaj jedanaesti "BIKETOUR" prošao je kroz Rumuniju, Srbiju i Bugarsku. Trajao je pet nedelja - od 28. jula do 2. septembra. Polazak je bio u Temišvaru, a cilj u Sinjemorecu na obali Crnog mora. Osnovni ciljevi ove akcije su: - ekološki održivi transport i gradovi bez automobila - podrška lokalnim sličnim inicijativama - povezivanje nevladinih organizacija u mrežu na Balkanu
 7. Izlet kroz kanjon reke Đetinje
  18. jula 2001.
  Freebiking
  Izlet kroz kanjon reke ĐetinjePredrag Supurović: "Izlet je organizovan u okviru Dečje nedelje. Okupljeno je petnaestak srednjoškolaca, u pratnji su bili doktor i četiri iskusna biciklista. Vreme je bilo odlično tako da je dan bio u potpunosti ispunjen uživancijom."Elem, pogledajte na užičkom FB sajtu kako su u nedelji dece tamošnji ljubitelji pedalanja pođetinjili...
 8. Leto 99
  14. januara 2001.
  Freebiking
  Leto 99Jone i ja smo 1999. ponovili (ali i proširili) letnju turu iz '98. godine, i nismo se pokajali. Napravili smo puno kilometara, puno nezaboravnih vožnji. Visoka Tara i nepregledne livade, krš i šume Sinjajevine su prava otkrića sezone, a toliko je toga još ostalo da otkrijemo nekom drugom prilikom... Pregršt utisaka, oko 150 fotografija - sve se to krčkalo u našem centru za inspiraciju, i evo priče koja će vam, verujemo, dočarati svu lepotu ovakvih pustolovina.
 9. Do Skoplja i nazad (extended version)
  2. avgusta 2000.
  Freebiking
  Do Skoplja i nazad (extended version)Boris Pavlović putuje od Beograda do Skoplja i nazad, obavljajući važno istraživanje kvaliteta bureka na ovom potezu. Sponzori puta: holandski hemijski gigant "Akzo" i mile em drage šarene nogice. Specijalno priznanje za moralnu podršku: posada granične policije ("Ti dečko bolje da nađeš devojku").
 10. Velikosrpska centralistička tura
  15. maja 2000.
  Freebiking
  Velikosrpska centralistička turaU prevodu na hrvatski: velika muvačina po predelima centralne i Južne Srbije. Fantastične avanture neverovatnog Stanketa. Evo, ovde! Upozorenje: materijal sadrži lascivne fotografije kupanja u kadi, te se ne preporučuje mlađima od 18 godina. Na većem broju fotografija nalazi se i Stanke.