naša i vaša putovanja na dva točka

Sa naših tura...

Freebiking turoteka je teka opisa malih, kratkih, dužih, dugih, lepih, ružnih… i ostalih vožnji i putovanja biciklom na koje su išli fribajkeri i prijatelji, rodbina i poznanici, dopisni i počasni članovi FreeBiking pokreta.

Možda će vas zanimati i Baza jeftine spavke – spisak planinarskih domova i drugih finansijski miroljubivih mesta za prenoćište na našim prostorima.

Bili ste negde gde mi nismo, ili ste isto mesto doživeli drugačije? Kontaktirajte admina da vam otvori autorski nalog!

Imate primedbu, dopunu, ispravku, znate da je negde napravljen novi put ili da je (verovatnije) uništen stari, da je negde urađen novi asfalt ili da je (verovatnije) neko ukrao stari? Javite nam.

Putopisi u Freebiking turoteci (od najnovijih prema starijim)


 1. Leto 98 – 1100 km od Beograda do mora
  19. septembra 1998.
  Bluealek
  Leto 98 - 1100 km od Beograda do mora"A onda je usledio najneverovatniji makadam - spuštanje u Veliko Plavetnilo kanjona Pive putem koji je napravljen suprotno svim zakonima fizike, na mestu gde bi svako trezven zaključio da ne može biti puta."
 2. I bi Rajac (230km)
  30. maja 1998.
  Freebiking
  "Mislim da nema bicikliste koji ne bi zaključio da se zbog tog spusta vredi popeti gore 🙂 Mestimične vrlo kratke uzbrdice u povratku nipošto ne mogu da pomute radost globalne nizbrdice od nekih 23-24 km, kroz jedan od najlepših delova Šumadije. Dugo se ide najvišim grebenom u kraju, gde god da se osvrneš duboke, šumovite doline su svuda unaokolo, a niži vrhovi konstantno ispod tebe, spuštao se ili penjao. U povratku prođe već nekih 12 km jurcanja nizbrdo pre nego što se zaista stekne utisak da se put spušta!"
 3. Put preko šest mora i šest gora (4200km)
  5. novembra 1997.
  Freebiking
  Put preko šest mora i šest gora (4200km)Miša-iz-Niša (Miša Kolić) nam je poslao priču o divljenja vrednom putovanju biciklima od Niša, preko Bugarske, Turske i Sirije - do Jordana i Crvenog mora. "Dva meseca na putu. Biciklima do Crvenog mora. Vreme i graditelji vremena. Okrećući pedale postajemo svesni čudesne transformacije prostora u vreme..."
 4. Opkoljavanje Albanije (430km)
  18. avgusta 1997.
  Freebiking
  Opkoljavanje Albanije (430km)Ilija Neša su su '97. godine putovali preko već vruće Metohije do Bjelasice i njenih jezera. Potom su se preko Kolašina prišunjali do Rikavačkog jezera, na samoj albanskoj granici. Malo nakon njihovog povratka pokrajina je definitivno proključala. Koincidencija? Ili su dva beogradska provokatora na biciklima natovarenim bisagama bila kap koja je prepunila kosovsku čašu?
 5. Na krov Srbije… biciklom? (329km)
  29. juna 1996.
  Freebiking
  Na krov Srbije... biciklom? (329km)Pogledajte kako su Neša i Miki bez većih problema dopedarali na Kopaonik, i usput još jednom dokazali da za skitanje na metalnom konjiću nije potrebno biti vanzemaljac - dovoljno je samo potajno verovati da u Univerzumu nismo sami, i da su kanali na Marsu ostaci biciklističkih staza.
 6. Od Lazarevca do Ravanice: hodočašće ka medu (263 km)
  1. juna 1993.
  Freebiking
  "Iz Despotovca smo krenuli ka Resavici - takodje fantastičan put kroz kanjon Resave! Uporedo sa asfaltnim putem idu reka i pruga. Tu smo doživeli nešto neverovatno (Bane tvrdi da ja često preterujem, ali za ovo se slaže da je istina:)) ..."